Of je nu een pup, volwassen hond of senior hebt, bewegen is belangrijk.
Met een paar simpele oefeningen kan je heel veel bereiken en zelfs gezondheidsproblemen vermijden.
Veel baasjes vragen zicht af hoeveel pups mogen bewegen en welke oefeningen ze mogen doen.
Waarom is voldoende beweging belangrijk voor honden?
Simpelweg: om gezond te blijven. Door te bewegen verlaag je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en obesitas. Overgewicht verkort het leven van een hond met gemiddeld 2,5 jaar. Als je een gezond gewicht voor je hond nastreeft, heb je je hond dus langer bij je. Alleen dat al zou een goede motivatie moeten zijn om je hond voldoende te laten bewegen.
Waarom bewegingsoefeningen doen met je hond?
Tijdens het oefenen ga je de hond steeds belonen. En door op een leuke manier met je pup bezig te zijn, creëer je een goede band. De oefeningen zorgen er ook voor dat een pup meer lichaamsbesef krijgt. Bij volwassen honden baseer je de oefeningen meer op kracht en balans. Door kracht- en stabilisatieoefeningen zijn honden beter gewapend tegen blessures. Stretchoefeningen zijn dan weer goed om je hond op te warmen vooraleer je met een balletje of een frisbee gaat gooien. Voor oudere honden heb je oefeningen gericht op het behouden van flexibiliteit en mobiliteit. Bij deze senioren is het belangrijk om de achterhand sterk te houden, zodat ze makkelijk kunnen blijven opstaan uit hun mand en nog zelfstandig naar het toilet kunnen gaan. Ze worden zo ook opnieuw cognitief geprikkeld.
Wat de leeftijd van je hond ook is, door samen oefeningen te doen, zal jullie band versterken.
Voldoende rusten is even belangrijk als voldoende bewegen!
Er moet een mooi evenwicht zijn tussen bewegen en rusten. Tijdens het rusten herstelt het lichaam. Als er niet voldoende rust is kunnen er overbelastingsletsels optreden. Wie sport met zijn hond, plant best minstens 2 "rustdagen" per week in.
Bij puppy's moet je ervoor opletten dat je niet teveel gaat bewegen. Ook bij volwassen honden dien je alle sportieve activiteiten stelselmatig op te bouwen.
Welke hondensport?
Dat hang vooral af van de lichaamstaal van je hond. Het komt erop aan om te kijken welke sport er bij je hond past én wat hij (en jij) leuk vindt natuurlijk.
Bij puppy's moet je explosieve en repetitieve bewegingen vermijden. Geef je puppy zoveel mogelijk bewegingsvrijheid, maar doe dit op een veilige manier. Vermijd het teveel met balletjes of frisbees gooien. Uitschuiven op een gladde vloer is ook niet goed.
Voor de leeftijd van 3 maanden is het raadzaam om je puppy nog geen trappen te laten doen. Daarna kan je af en toe eens een trap oefenen. Met kleine rassen wacht je best nog iets langer.
Ook met oudere honden kan je nog sporten, maar op een aangepaste manier, afhankelijk van waar hij last van heeft. Hoe ouder een hond wordt, hoe meer gezondheidsproblemen er op de loer liggen. Met een senior kan je ook nog hele fijne oefeningen doen waardoor hij in vorm blijft en hij zichzelf langer gaat kunnen blijven behelpen. Afhankelijk van het ras laat je een hond boven de 8 à 9 jaar beter niet intensief sporten, maar eerder recreatief. Bij seniorhonden doe je beter minstens 3 keer per week gedurende een vijftal minuten stretchoefeningen. Bepaalde spieren verkorten en andere spieren verslappen. Door de spieren die verkorten te stretchen en de spieren die verslappen te verstevigen met oefeningen kan je dit voorkomen en blijft het lichaam in balans.
Blessures tijdens het wandelen
Blessures bij honden ontstaan niet alleen tijdens het sporten, maar kunnen ook tijdens het wandelen ontstaan, bijvoorbeeld door het foutief gebruik van een halsband of harnas.
Ikzelf ben geen voorstander van de halsband. In de hals zitten verschillende kwetsbare structuren zoals de schildklier, de luchtpijp, het strottenhoofd en belangrijke bloedvaten. Als een hond (plots) trekt, kan een van die structuren beschadigd raken. Ik raad een harnas aan, eentje in een Y-vorm. Een harnas met een borstband (een horizontale band aan de schouders) zou ik ook niet gebruiken. Zo'n borstband belemmert de soepele beweging van de schouders. Bovendien kan de borstband knellen op de pezen en ligamenten van de schouder.
Comments