Tijdens de wintermaanden denken we er als hondeneigenaar goed aan om onze honden goed tegen de kou te beschermen. Sommige honden hebben bijvoorbeeld niet voldoende ondervacht om zichzelf warm te houden, weer andere honden hebben last van klonten ijs en sneeuw tussen hun teentjes. Er is echter nog een verrassend gevaar in de winter, waar velen niet van op de hoogte zijn: antivries. Wat dat met de hond te maken heeft?
Wat is antivries?
Antivries is een middel dat je kunt toevoegen aan andere vloeistoffen, zodat het niet zo snel bevriest en er minder snel verdamping optreedt tijdens hitte. Het wordt daarom vooral veel gebruikt in de winter om te voorkomen dat de ruiterwisservloeistof onbruikbaar wordt.
Waarom is antivries gevaarlijk voor honden?
Wat veel mensen niet weten is dat antivries voor veel honden ontzettend verleidelijk is. Er zitten namelijk stofjes in die het een zoete geur én smaak geeft. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je hond dit ook daadwerkelijk gaat opdrinken, want antivries is heel erg giftig. Dat komt dan weer met name door het belangrijkste bestanddeel van antivries: ethyleenglycol. Je hond raakt ernstig vergiftigd, waardoor inname van antivries kan leiden tot nierbeschadiging en zelfs de dood. Let daarom goed op je hond en let op tekenen van vergiftiging zoals overmatig kwijlen, braken, diarree, verminderde alertheid, coördinatieproblemen, verminderde eetlust, minder plassen of ademhalingsproblemen. Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Kan het zijn dat je hond van de antivries heeft gesnoept? Controleer dan of dat het geval is en neem als het kan de verpakking mee naar de dierenarts.
Hoe houd je het veilig?
Voorkomen is beter dan genezen, dus allereerst zou je alternatieve producten kunnen proberen die de giftige stof ethyleenglycol niet bevatten. Dan kan het ook nooit misgaan. Denk bijvoorbeeld aan organische antivries. Mocht je toch antivries gebruiken met ethyleenglycol, dan is het van belang om je bewust te zijn van de bijkomende risico’s en symptomen. Geef geen melk aan de hond om de antivries te neutraliseren! Er wordt weleens gedacht dat melk kan helpen bij een vergiftiging, maar het tegendeel is waar: melk kan de absorptie van ethyleenglycol versnellen, wat de overlevingskansen van je hond dus alleen maar verkleint.
Conclusie
In de wintermaanden vormt antivries een potentieel gevaar voor onze geliefde viervoeters. Met de giftige stof ethyleenglycol is het van cruciaal belang om bewust te zijn van de risico’s en maatregelen te nemen. Overstappen op alternatieve antivriesproducten zonder ethyleenglycol kan een veiligere keuze zijn. Mocht je hond toch in aanraking komen met de stof, is snel handelen essentieel. Schakel onmiddellijk een dierenarts in als je ziet dat je hond de giftige stof heeft ingenomen of één van de vergiftigingssymptomen vertoond. Door bewustzijn en proactieve maatregelen blijft de winter een veilig seizoen voor zowel jou als je trouwe metgezel.
Comentários