Schattig hè, zo’n puppy? Zeker! Maar vraag het de gemiddelde hondeneigenaar: die zou zijn pup ook regelmatig eens graag achter het behang plakken. Een pup opvoeden blijkt voor sommigen net zo intensief als het opvoeden van een baby. Het grootbrengen van een pup heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Wat komt er allemaal bij kijken?
Weg uit het vertrouwde nest en mee naar huis
Een pup in huis halen: niet alleen voor jou is dit een grote stap. Je pup laat alles achter wat hem bekend was en komt in een volledig nieuwe wereld. Wees dus vooral de warme, veilige haven in dit stadium. Neem je je pup mee in de auto? Zorg dat je met zijn tweeën bent, zodat één iemand de auto kan besturen en de bijrijder de pup op schoot kan houden. Neem een grote doek mee voor sanitaire ongelukjes onderweg.
De eerste gewenningsperiode
Je wilt je nieuwe pup natuurlijk aan iedereen laten zien. Voor je pup is de eerste periode nogal overweldigend. Alles is nieuw: het huis, de buurt, alle mensen om hem heen, eventuele huisdieren… Wees dus terughoudend met het uitnodigen van al te veel mensen en houd het bij voorkeur relatief rustig in huis. Idealiter inviteer je geen bezoek tijdens de eerste week. Je pup heeft ook voldoende rust nodig. Laat je pup niet direct alleen in huis achter. Ook niet de eerste nacht(en), maar slaap bij je pup in de buurt of laat je pup in de buurt van jouw bed slapen. Je pup slaapt de eerste weken waarschijnlijk nog niet door ’s nachts. De kans is groot dat hij er ’s nachts uit moet voor een plasje. Maak een dagroutine.
Hoe ziet de dag er voor je pup uit en welke huisregels hebben jullie?
Hoe laat krijgt hij zijn eten? (In het begin drie tot vier keer per dag.)
Op welke momenten laat je je pup uit? (Hij zal vaak plasjes moeten doen, maar mag nog niet te ver wandelen om overbelasting van zijn kwetsbare puppylichaam te voorkomen.)
Welke momenten is er rust, tijd om te slapen? (Puppy’s moeten veel slapen)
Hoeveel tijd is er voor de socialisatie?
Zijn het huis en de tuin puppyproof?
Gebruikt iedereen dezelfde woorden in de communicatie met de puppy?
...
In het begin zal je het dagritme moeten bepalen voor je pup. Zijn er geen rustmomenten, dan zal je pup onvoldoende slaap krijgen. Een pup die te weinig slaapt, kan overprikkeld raken.
Zindelijkheidstraining
Eén van de belangrijke onderdelen van puppytraining, is het aanleren van de zindelijkheid. Zindelijkheid betekent dat je pup weet waar hij naar het toilet mag gaan. Voor je pup is dat allesbehalve vanzelfsprekend.
Hoe leer je je pup zindelijkheid?
Bepaal eerst zelf waar je je pup wilt laten plassen en zijn grote behoefte doen.
Bedenk dat het park om de hoek in het begin nog te ver kan zijn. De “plasplaats” moet een plek zo dichtbij mogelijk zijn, waar je in het begin soms wel elk uur naartoe gaat om je pup te laten plassen. Kies wel meteen een plek waar je pup het op latere leeftijd ook nog mag doen, anders maak je het jezelf onnodig ingewikkeld. Gebruik dus bij voorkeur geen plasmatjes of -doeken in huis, maar leer je hond meteen om zich buiten te ontlasten.
Breng je pup meerdere keren per dag, en ’s nachts als hij wakker wordt, naar deze plek
Het zindelijk maken begint met het aanbieden van de plek waar je pup mag ontlasten. Wacht tot je pup plast of zijn grote behoefte doet op die plek en beloon dit. In het begin moet je vaak naar buiten, elke één à twee uur als je pup wakker is. Ga in ieder geval zodra je pup wakker wordt en als je ziet dat je pup in huis rondjes begint te draaien. Plast of doet hij zijn grote behoefte in huis? Dan ben je te laat. Straf je pup niet, af en toe een ongelukje hoort erbij.
Socialiseren
Eén van de allerbelangrijkste onderdelen van puppytraining is de socialisatie. Dit kan het verschil maken tussen een probleemloze pup en heel veel uitdagingen op het gebied van gedrag op latere leeftijd. Besteed hier dus voldoende tijd en aandacht aan en vraag eventueel hulp aan een Kwispelcoach.
Een goede socialisatie houdt in dat je je pup laat wennen aan alles waarmee hij in de rest van zijn leven te maken krijgt. Bijvoorbeeld andere honden, mensen, een stedelijke omgeving, verkeer, andere dieren, geluiden, verschillende ondergronden, het park, eventueel loslopen enzovoort. Positieve ervaringen en voldoende herhaling en variëteit zijn hierbij het allerbelangrijkst. Maak een lijstje van alle dingen die je later met je hond wilt doen en bepaal aan de hand daarvan waar je hond allemaal mee te maken krijgt. Let erop dat je dit niet gaat forceren, socialiseer op het tempo van je hond. Het belangrijkste is herhaal, herhaal, herhaal... je hond leert door ervaring!
Bijten
Puppy’s bijten nu eenmaal. Voor volwassenen is dat vervelend, (kleine) kinderen vinden de pup soms eng door dit gedrag. Puppybijten hoort erbij. De ene pup doet het erger dan de andere, maar alle puppy’s hebben vlijmscherpe tanden.
Heb je kleine kinderen? Overweeg een puppyren of bench in huis. Zo kunnen de kinderen veilig door het huis lopen op momenten dat de pup actief en bijterig is. Factoren die het bijten kunnen verergeren zijn overprikkeling, giardia (een darmparasiet) en de fase waarin de tandjes doorkomen.
Straf je puppy niet voor bijten, dat heeft geen enkele zin. Haal je handen weg als je pup erin bijt, bied je puppy voldoende kauw- en bijtmateriaal en wacht totdat de tanden zijn gewisseld en deze fase voorbij is. Is hij hardnekkig? Zeg luid "auw" en stop dan meteen alle interactie.
Help!
Hulp nodig bij het grootbrengen van je pup? Ik help je er graag bij!
Naast het aanleren van de basiscommunicatie help ik jullie bij het opstellen van de huisregels en het leren van de hondentaal. Honden vertellen ons zeer veel via hun lichaamstaal.
Ook met zindelijkheidstraining, benchtraining, het alleen zijn, wandelen, beltraining, lichaamsverzorging enz... kan ik jullie bijstaan met raad en daad.
Neem gerust vrijblijvend contact voor verdere informatie!
Comments