top of page
Ann Kwispelcoach

De Lichaamstaal van Honden

In de wereld van communicatie tussen mensen en honden, is lichaamstaal een universele taal die beide partijen begrijpen. Honden communiceren voornamelijk door middel van hun lichaamstaal, en het begrijpen ervan is essentieel voor het opbouwen van een sterke band en het bevorderen van positief gedrag. In deze blog duiken we dieper in de fascinerende wereld van de lichaamstaal van honden, gezien vanuit het standpunt van positieve gedragstraining.


De staart

De staart van een hond is als een vlag die zijn emoties en intenties aangeeft. Een kwispelende staart duidt vaak op blijdschap en opwinding, maar de snelheid en de positie van de staart zijn ook belangrijk. Een hoog opgeheven staart kan betekenen dat de hond alert of zelfverzekerd is, terwijl een lage staart kan duiden op angst. Het is belangrijk om de volledige context van de situatie te begrijpen om de boodschap van de staarttaal correct te interpreteren.


'hij kwispelt, dus hij is blij...'

Het is een van de meest voorkomende misverstanden rondom honden. Honden kwispelen, maar kwispelen is lang niet altijd een uiting van blijdschap.

Zwabberkwispel

De enige echte 'blije' kwispel is de zwabberkwispel. De hond veegt dan als het ware de vloer aan met zijn staart en drukt zijn achterhand daarbij richting de grond. Het lijf van de hond is ontspannen. De hond maakt op deze wijze sociaal contact.

Stijve kwispel

Elke andere kwispel duidt meer spanning aan dan iets anders. Zo kan een hond met zijn staart hoog en een gespannen kwispel op het punt staan van uitvallen! We noemen het de stijve kwispel.

Onzichtbare kwispel

De onzichtbare kwispel zie je bij een angstige hond, hij kwispelt vaak met een lage staart, die je dan soms niet ziet, omdat deze onder de buik zit. Ook dat is een kwispel die spanning verraadt, geen blijdschap.


Lichaamshouding

Net zoals mensen, kunnen honden hun gemoedstoestand laten zien door hun lichaamshouding. Een ontspannen, losse houding wijst vaak op comfort en tevredenheid, terwijl een stijve houding kan duiden op spanning of ongemak. Let op signalen zoals een gebogen rug, opgetrokken lippen of verstijfde spieren, die kunnen wijzen op mogelijke agitatie of defensief gedrag.

Als je hond gaat ijsberen kan dit erop wijzen dat hij angstig is en niet goed weet wat hij moet doen.


Oogcontact

Als een hond jou niet goed kent, dan zal die niet snel oogcontact maken. Oogcontact is voor honden een zeer krachtig middel van communicatie die ze niet zomaar doen. Met je eigen hond kan je natuurlijk wel oogcontact maken.

Zachte, ontspannen ogen geven aan dat de hond zich op zijn gemak voelt, terwijl een starre of fixerende blik kan wijzen op alertheid of zelfs agressie. Het vermijden van oogcontact kan een teken zijn van spanning.


Oren

De oren van een hond zijn als antennes die zijn stemming en aandacht weergeven. Opgeheven oren kunnen betekenen dat de hond alert is of interesse toont, terwijl platliggende oren vaak wijzen op angst of ongerustheid. Let ook op subtiele signalen zoals het draaien of naar achteren vouwen van de oren, wat kan aangeven dat de hond zich ongemakkelijk voelt of zich bedreigd voelt. Als de oren laag staan, samen met een gebogen rug en de staart plat tussen de benen, dan toont je hond jou dat hij bang is.


Gelaatsuitdrukkingen

Hoewel honden niet zo expressief zijn als mensen, kunnen we nog steeds veel leren van hun gezichtsuitdrukkingen. Een ontspannen mond, met eventueel een open bek en ontspannen lippen, geeft aan dat de hond zich op zijn gemak voelt. Fronsende wenkbrauwen of strak samengeknepen lippen kunnen wijzen op spanning of ongemak.

Tongelen, overmatig gapen, voorste pootje opheffen... kunnen stress-signalen zijn, maar ook kalmerende signalen. Leer het verschil tussen beide door de volledige context juist te lezen en in te schatten.


Observeer je hond en leer zijn subtiele signalen lezen.

Het begrijpen van de lichaamstaal van onze honden is een essentieel onderdeel van positieve gedragstraining. Door bewust te zijn van de signalen die onze honden ons sturen, kunnen we beter reageren op hun behoeften en emoties, waardoor we een sterke band kunnen opbouwen gebaseerd op vertrouwen en respect. Dus laten we blijven luisteren naar wat onze harige vrienden ons te vertellen hebben, zelfs als ze geen woorden gebruiken.


Wil je hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact.




40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page